Philips monitorji se pridružujejo zeleni koaliciji pri zmanjševanju odpadkov

1. oktober 2021

MMD, vodilni zaslonski specialist in licenčni partner za monitorje Philips, napoveduje naslednji mejnik na poti blagovne znamke k trajnostni tehnologiji monitorjev. Philips monitors sodeluje z Closing the Loop, globalnim ponudnikom storitev okoljskih naročil, in organizacijo TCO Development, ki stoji za vodilnim svetovnim IT certifikatom trajnosti TCO Certified, pri pilotnem projektu za trajnostno zmanjšanje odpadnih monitorjev. Projekt je eden od 8 pilotnih projektov, ki jih financira PREVENT Waste Alliance, platforma za izmenjavo in mednarodno sodelovanje, katere cilj je zmanjšati odpadke, odpraviti onesnaževanje in povečati ponovno uporabo virov. S tem pilotnim projektom, Philips monitors podpirajo projekt, ki razširja certificirano rešitev, zaradi katere je elektronika nevtralno-odpadna, vključno z monitorji, ki postavljajo nove standarde v industriji glede na naraščajoče povpraševanje po zelenih naročilih.


Monitorji Philips podpirajo pilotni projekt za zmanjšanje odpadnih monitorjev


Monitorji Philips podpirajo pilotni projekt za zmanjšanje odpadnih monitorjev s CTL in TCO DevelopmentIzzivi e-odpadkov 


Elektronski odpadki (e-odpadki) so eden najnujnejših izzivov, s katerimi se sooča današnja družba. Po poročilu Platforme za pospešitev krožnega gospodarstva (PACE) in koalicije1 Združenih narodov za e-odpadke se letno ustvari približno 50 milijonov ton e-odpadkov, ki se večinoma dostavijo v Afriko ali na druge nastajajoče trge. Poleg tega se veliko število rabljenih monitorjev odpremi v Afriko za nadaljnjo uporabo. V Afriki se večina e-odpadkov ne reciklira pravilno zaradi pomanjkanja ustreznih naprav in virov. Zaradi majhnih veznih plošč in kemikalij, kot sta svinec in živo srebro, so računalniški monitorji veljali za problematičen dejavnik pri recikliranju in krožnemu gospodarstvu. Posledično se pri težavah z odstranjevanjem odpadkov pojavi en vzrok: z njihovim pravilnim recikliranjem ni dobička. 

Kopičenje na odlagališčih odpadnih monitorjev predstavlja veliko tveganje tako za zdravje ljudi kot za okolje, saj lahko strupene sestavine in kemikalije prodrejo v podtalnico, ogrozijo morsko življenje in onesnažijo okoliška tla. Dolgotrajna izpostavljenost ekstremni vročini in soncu lahko dodatno povzroči izhlapevanje kemikalij, zaradi česar pride do onesnaženja zraka in poškodb atmosfere. Zaradi vse večje porabe potrošniške elektronike so nujno potrebne učinkovite rešitve za ravnanje z e-odpadki.  Philips monitors: soočanje z izzivom nadomestila za odpadke 


Skupaj z Closing the Loop (CTL) in TCO Development, Philips monitors sedaj delajo na trajnostnih korakih v boju proti e-odpadkom. V ECoN pilotnem projektu, Philips monitors podpirajo CTL in koalicijo mednarodnih partnerjev, kot je raziskovalni inštitut Öko-Institute e.V. in lokalni nigerijski partnerji Verde Impacto, Hinckley Recycling in SRADev pri razširitvi preverjene sheme nadomestila za odpadke, ki vključuje spremljanje odpadkov in razširitev certifikacije TCO Certified Edge, kompenziranih E-odpadkov. Projekt financira zveza PREVENT Waste Alliance, pobuda nemškega zveznega ministrstva za gospodarsko sodelovanje in razvoj (BMZ). 

Nadomestilo za odpadke zapira zanko življenjskih ciklov elektronike - poleg dodatka na ceno novega elektronskega izdelka, CTL sodeluje z lokalnimi partnerji glede zbiranja odpadnih naprav in njihovega varnega recikliranja. Zbrani odpadki se preusmerijo v proizvodnjo novih, odpadno-nevtralnih naprav. Da bi v shemo nadomestila za odpadke vključili monitorje, CTL in Philips monitors sodelujeta z nemškim Öko-Institutom, vodilno, neodvisno okoljsko raziskovalno in svetovalno organizacijo, za dokazovanje in potrditev postopka za monitorje. CTL zagotavlja sledljivost, odpremo in varno recikliranje zbranih odpadkov, medtem ko se Öko-Institut osredotoča na okoljska in socialna tveganja ter zagotavljanje kakovostnih storitev. 

“Naš svet se pospešeno spreminja – tako v tehnološkem smislu kot tudi v našem okolju. S projektom ECoN smo se zavezali, da se bomo soočili z enim največjih izzivov v tehnološki industriji in podprli pilotski projekt, katerega cilj je odpraviti to težavo – ne le z zmanjšanjem odtisa-odpadkov, temveč tudi z vzpostavitvijo certificiranega procesa – določanje novih trajnostnih standardov za industrijo monitorjev,” je povedal Stefan van Sabben, globalni višji direkor za družbeno odgovornost podjetij in trajnost pri družbi MMD, Philips monitors. 

 “Zelo smo navdušeni nad sodelovanjem z Philips monitors, da bi potrdili, da je zmanjšanje e-odpadkov poslovno, okoljsko in družbeno smiselno. Lepo je sodelovati s partnerjem, ki deli našo motivacijo za spremembo našega planeta na bolje in je pripravljen ’dolgoročno poslovanje’ dvigniti na višjo raven s svojim sodelovanjem v pilotnem projektu ECoN, ter financiranjem zakonitega in odgovornega zbiranja in ravnanja z odpadki v državah v razvoju. Z Philips monitors ob strani, smo prepričani, da bo razširitev nadomestila na odpadne zaslone uspešna,” je povedal Joost de Kluijver, ustanovitelj in izvršni direktor CTL. Philips podpira odgovorno in trajnostno recikliranje monitorjev


Monitorji Philips podpirajo odgovorno in trajnostno recikliranje monitorjev z vključitvijo lokalnih partnerjev


Koncept nadomestila za odpadke je že norma za javna naročila in je priznan kot okolju prijazna ali ”odpadno nevtralna” rešitev pri nabavi telefonov, prenosnih računalnikov in tabličnih računalnikov. CTL je v zadnjih osmih letih z varnim zbiranjem in recikliranjem preprečil, da bi več kot 3 milijone mobilnih telefonov končalo na odlagališčih, s čimer je več kot 2000 ljudem pomagal zagotoviti dodaten dohodek z varno zaposlitvijo. 

Spletna stran pilotnega projekta: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

Ta projekt financira zveza PREVENT Waste Alliance, pobuda nemškega zveznega ministrstva za gospodarsko sodelovanje in razvoj (BMZ).  
Več informacij: https://prevent-waste.net/en/

Izvedite več o trajnostnih monitorjih Philips: https://www.philips.si/c-e/so/monitors/green-monitors 

Nazaj na seznam novic